Visste du at...?

15.04.2019

Polakker er veldig glad i fisk - norsk fisk!


Ingen andre land i verden importerer mer norsk fisk, faktisk var Polen Norges største marked målt i eksportverdi i 2018. Norge har eksportert 228 000 tonn sjømat for 10,2 milliarder kroner til Polen i 2018. Det er en volumøkning på 17 prosent og en økning på 1,3 milliarder kroner eller 14 prosent fra 2017. På plassene etter finner vi henholdsvis Danmark, Frankrike og Storbritannia. En skulle kanskje tro at Japan som har en forkjærlighet for rød fisk, skulle importere mer, men dette markedet utgjør bare omlag halvparten av det polske!

Så kan en spørre seg hvordan det har seg slik? Noe av svaret ligger kanskje i en ny trend, der kostholdsbevissteten har økt. Kanskje henger det også sammen med økt kjøpekraft. Sushi er i ihvertfall i vinden som aldri før, og det er en enorm etterspørsel etter dette i Polen. Bare i Warsawa finnes det nå 500 sushirestauranter, og markedet er fremdeles i vekst. Laks er også en hovedingrediens her. Og nå begynner det virkelig å bli interessant.

Like i utkanten av Poznan ligger en av Europas største sushifabrikker! Ved denne fabrikken jobber det 140 ansatte på skift, døgnet rundt med å produsere sushi fra norsk laks. Denne bedriften leverer nå blant annet produkter til den polske dagligvaregiganten Biedronka - som har mer enn 2600 butikker lokalisert over hele landet. Til sammenligning er det 618 Rema 1000 butikker i Norge.

Fersk fisk har altså kommet for å bli, også i Polen.

Vel bekomme :-)

Kilder: https://salmonbusiness.com/salmon-is-powering-polands-huge-demand-for-sushi/</p> og: https://seafood.no/aktuelt/nyheter/sjomateksport-for-99-milliarder-i-2018-/